Εισαγωγή στα υλικά κατασκευής των ερωτικών παιχνιδιών, ή παιχνιδιών ενηλίκων (sex toys, adult toys)

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Είναι βέβαιο ότι στην εποχή μας η μεγάλη ανάπτυξη της βιομηχανίας και του εμπορίου ερωτικών παιχνιδιών (sex toys) έχει οδηγήσει σε μεγάλη ποικιλία υλικών που επιλέγουν οι σχεδιαστές και κατασκευαστές. Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως η αίσθηση αφής και η ικανοποίηση που το παιχνίδι προκαλεί κατά την χρήση του, η αντοχή του στη μακροχρόνια χρήση, τα πλεονεκτήματα η μειονεκτήματα σε θέματα  υγιεινής, καθαρισμού και συντήρησής του, οι διαφοροποιήσεις στο κόστος παραγωγής με δεδομένο ότι κάθε υλικό είναι ακριβότερο ή φθηνότερο ως πρώτη ύλη και κάθε υλικό μπορεί να έχει ευκολότερη ή δυσκολότερη διαδικασία επεξεργασίας και παραγωγής τελικού προϊόντος, με αποτέλεσμα η διαδικασία παραγωγής να μειώνει ή να αυξάνει το τελικό κόστος του παιχνιδιού.

Το υλικό είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν τη μεγάλη διαφοροποίηση κόστους παραγωγής και τιμών στα διάφορα ερωτικά παιχνίδια. Άλλοι είναι: α) ο σχεδιασμός από σχεδιαστές βιομηχανικών προϊόντων περισσότερο ή λιγότερο απαιτητικούς σε αμοιβές, ανάλογα με την εμπειρία τους, τις ικανότητές τους και την φήμη τους, β) η φήμη της εταιρείας που παράγει και διαθέτει το προϊόν γ) το διαφορετικό κόστος διαφήμισης και γενικότερα προβολής κάθε προϊόντος που πληρώνει μία εταιρεία και που επιβαρύνει την τελική τιμή.

Τα υλικά των ερωτικών παιχνιδιών είναι συνήθως τα ίδια είτε πρόκειται για παιχνίδια με δόνηση, είτε πρόκειται για παιχνίδια χωρίς δόνηση, με εξαίρεση κάποια λίγα υλικά που δεν είναι κατάλληλα για την κατασκευή δονητών.

Όταν αναφερόμαστε στα υλικά κατασκευής των δονητών, προφανώς αναφερόμαστε στα επιφανειακά υλικά που έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα. Στο βάθος, ή πυρήνα κάθε παιχνιδιού με δόνηση (αλλά μερικές φορές χωρίς δόνηση), υπάρχουν ενσωματωμένοι μηχανισμοί, όπως μοτέρ, επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, απλές αλκαλικές μπαταρίες, καλώδια, τσιπ ηλεκτρονικών προγραμμάτων και εντολών, που είναι φτιαγμένα από πλήθος διαφορετικά υλικά της κλασσικής μηχανολογίας και των ηλεκτρονικών συσκευών. Τα υλικά των μηχανισμών ποτέ δεν αποτελούν αντικείμενο συζήτησης και ενδιαφέροντος, ούτε για τους κατασκευαστές, ούτε για τους καταναλωτές, ούτε για τις υγειονομικές και άλλες κρατικές αρχές, διότι δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα και τους βλεννογόνους των σωματικών κοιλοτήτων στις οποίες διεισδύουν. Προφανώς για τους εσωτερικούς μηχανισμούς το μόνο ζητούμενο, από όλους τους ενδιαφερόμενους είναι η αντοχή τους σε μακροχρόνια χρήση και η συνολική αξιοπιστία τους.

Είναι γενικά παραδεκτό από τους κατασκευαστές και εμπόρους (χονδρικής ή λιανικής) ερωτικών παιχνιδιών, αλλά και από τους έμπειρους χρήστες παιχνιδιών ενηλίκων, ότι δεν υπάρχει το ιδανικό υλικό που έχει μόνο πλεονεκτήματα. Όλα τα υλικά έχουν και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, επομένως το «καλύτερο» προσδιορίζεται από τα προσωπικά γούστα του κάθε αγοραστή και ειδικότερα από την ιδιότητα στην οποία κάποια ή κάποιος δίνει μεγαλύτερη σημασία, όπως απτική αίσθηση, αντοχή στο χρόνο,  υγιεινή, προσωπικές αλλεργίες σε κάποια ομάδα υλικών, τιμή αγοράς και άλλα.

Ειδικότερα για τις αλλεργίες πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ισχύει στα υλικά των ερωτικών παιχνιδιών ό,τι ισχύει στα φάρμακα και στην ιατρική γενικότερα: και στο πιο υποαλλεργικό και «αθώο» υλικό (όπως και φάρμακο) πάντα θα βρεθούν κάποιοι λίγοι άνθρωποι, ένα πολύ-πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού πληθυσμού, που θα εμφανίσουν κάποια ηπιότερη ή βαρύτερη αλλεργική αντίδραση, σχεδόν πάντα δερματικής φύσης.

Ως προς την τοξικότητα κάποιων υλικών πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ισχύουν τα ίδια όπως και για τα συντηρητικά τροφίμων και τα διάφορα υλικά αντικειμένων ευρείας καθημερινής χρήσης: υπάρχουν υλικά απαγορευμένα λόγω βεβαιωμένης τοξικότητας, υλικά χρησιμοποιούμενα με επιφύλαξη λόγω πιθανής τοξικότητας, υλικά αποδεκτά λόγω βεβαιωμένης έλλειψης τοξικότητας. Βέβαια εδώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι χαρακτηρισμοί πολλές φορές «τροποποιούνται» εξαιτίας είτε των συμφερόντων της γενικότερης βιομηχανικής παραγωγής, αφού τα υλικά των ερωτικών παιχνιδιών είναι ταυτόχρονα υλικά που χρησιμοποιούνται σε πάρα πολλούς βιομηχανικούς κλάδους (παιδικών παιχνιδιών, οικιακών σκευών, ειδών ατομικής υγιεινής κλπ.), είτε των ενίοτε υπερβολικών, παράλογων και αδικαιολόγητων πιέσεων οικολογικών οργανώσεων.  Ακραία, η μία πλευρά θα ήθελε όλες τις βιομηχανικές χημικές ενώσεις να βαφτίζονται «ασφαλείς» και η άλλη θα τις ήθελε όλες να θεωρούνται «ύποπτες» ή και «επικίνδυνες».

Όταν αναφερόμαστε σε υλικά ερωτικών παιχνιδιών, αναφερόμαστε σε υλικά παιχνιδιών που συνήθως έρχονται σε επαφή με βλεννογόνους και εισάγονται σε σωματικές κοιλότητες (αιδοίο-κόλπος, πρωκτός-ορθό-παχύ έντερο γενικότερα, χείλη-στόμα-φάρυγγας, πέος, γυναικεία ή ανδρική ουρήθρα), διότι σε αυτά: α) η σκληρότητα του υλικού παίζει σημαντικό ρόλο στην αίσθηση ηδονής και στον πιθανό κίνδυνο τραυματισμών των βλεννογόνων και των σωματικών οργάνων γενικότερα, β) το πόσο πορώδες είναι το υλικό καθορίζει την ευκολία πλυσίματος, απολύμανσης και μετάδοσης λοιμωδών νόσων, γ) η άμεση συχνή μακροχρόνια επαφή του υλικού με τους βλεννογόνους αυξάνει την πιθανότητα απορρόφησης τοξικών ουσιών από τον οργανισμό, αν αυτές υπάρχουν στη μάζα του. Σε παιχνίδια απλής δερματικής επαφής όπως μαστίγια και παιχνίδια δεσίματος-ακινητοποίησης το υλικό έχει μικρότερη σημασία.

ΣΚΛΗΡΑ ΥΛΙΚΑ κατασκευής sex toys

Διάφορα κυλινδρικά ή σφαιρικά αντικείμενα, φτιαγμένα από διάφορα σκληρά υλικά όπως: ξύλο, πέτρα, μέταλλα, κράματα μετάλλων, γυαλί και σκληρό πλαστικό (στις πιο πρόσφατες εποχές), κυρίως εργαλεία εργαστηρίου και οικιακά σκεύη για διάφορες εργασίες, είναι ιστορικά από τα αρχαιότερα χρησιμοποιούμενα αυτοσχέδια ερωτικά παιχνίδια (sex toys). Τα μειονεκτήματα των αυτοσχέδιων  «ερωτικών παιχνιδιών» από διάφορα σκληρά υλικά είναι προφανή:

 1. κίνδυνος σοβαρών τραυματισμών, αφού έχουν σχεδόν πάντα ακατάλληλο σχήμα και μέγεθος για την διείσδυση στις λεπτεπίλεπτες σωματικές κοιλότητες, δηλαδή κόλπο, πρωκτικό σφιγκτήρας ορθό και σιγμοειδές τμήμα του παχέος εντέρου, ενώ η επιφάνεια πολλές φορές δεν είναι απολύτως λεία, είτε λόγω οξείδωσης (σκουριά) είτε λόγω επιφανειακής φθοράς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ρωγμές και αιχμηρές-κοφτερές προεξοχές που μπορούν να σκίσουν τους βλεννογόνους ή και τα τοιχώματα των οργάνων
 2. κίνδυνος μεταδιδόμενων λοιμωδών νοσημάτων αφού τα αντικείμενα γενικής χρήσης έχουν πλήθος μικροβίων είτε στην επιφάνειά τους είτε μέσα σε μικρές ρωγμές, σχισμές και κοιλότητες της επιφάνειάς τους
 3. κίνδυνος τοξικότητας από μακροχρόνια χρήση αφού πολλά από τα υλικά αυτά είναι τοξικά και επικίνδυνα όταν μικροποσότητες απορροφώνται από τους βλεννογόνους κόλπου, εντέρου, στόματος και εισέρχονται  στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα σκληρά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν και μερικά χρησιμοποιούνται ακόμη από τους κατασκευαστές ερωτικών παιχνιδιών είναι τα ακόλουθα:

Sex toys από ανοξείδωτο ατσάλι

Το μεταλλικό ερωτικό παιχνίδι (sex toy) διαχρονικά αποτελεί μία επίμονη ερωτική φαντασίωση πολλών ανθρώπων και έτσι έχει πάντα μία σταθερή ζήτηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη ανάλογα με τις εποχές, τους γεωγραφικούς τόπους και τις πολιτισμικές παραδόσεις.

Το ανοξείδωτο ατσάλι χειρουργικής ποιότητας είναι η ιδανική επιλογή για την κατασκευή μεταλλικών ερωτικών παιχνιδιών, συνήθως χωρίς δόνηση, κολπικών, πρωκτικών, για δεσίματα και BDSM πρακτικές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του ανοξείδωτου ατσαλιού;

 • Αντέχει απεριόριστα στο χρόνο και την χρήση. Πρακτικά δεν φθείρεται ποτέ.
 • Δεν είναι πορώδες, επομένως δεν προσροφά σωματικά υγρά και μικρόβια.
 • Καθαρίζεται και πλένεται εύκολα με οποιοδήποτε σαπούνι, χωρίς να παθαίνει φθορές.
 • Μπορεί να απολυμανθεί με κάθε είδους απολυμαντικό υγρό (οινόπνευμα, Betadine, Dettol, Cetavlon) χωρίς να φθείρεται και να καταστρέφεται. Επομένως δεν είναι υποχρεωτική η χρήση των ειδικών καθαριστικών υγρών για ερωτικά παιχνίδια.
 • Τα ερωτικά παιχνίδια από ατσάλι μπορούν να αποστειρωθούν με ατμό ή βρασμό και μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων.
 • Τα παιχνίδια αυτά δεν περιέχουν τοξικές ή αλλεργιογόνες ουσίες.
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος του λιπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί (νερού, σιλικόνης, υβριδικό και οτιδήποτε άλλο).
 • Μπορεί να ζεσταθεί ή να ψυχθεί πριν την σεξουαλικά πράξη και να προσφέρει αίσθηση πολύ ζεστού ή πολύ κρύου, ανάλογα με τις εκάστοτε προτιμήσεις και γούστα.
 • Δίνει ιδιαίτερη αίσθηση αυξημένου βάρους και πίεσης που σε πολλούς ανθρώπους είναι ευχάριστη.
 • Είναι υλικό άοσμο και άγευστο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του ανοξείδωτου ατσαλιού;

 • Τα ερωτικά παιχνίδια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι ακριβά λόγω του υψηλού κόστους του μετάλλου και λόγω του υψηλού κόστους επεξεργασίας για να δοθεί το τελικό σχήμα (αυξημένο κόστος μηχανημάτων, αυξημένη ποσότητα εργασίας από εξειδικευμένους εργάτες).
 • Δεν υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης ποικιλίας σχημάτων (όπως υπάρχει με τα μαλακά υλικά) λόγω της δυσκολίας στην επεξεργασία αυτού του πολύ σκληρού υλικού.
 • Χρειάζεται προσεκτική χρήση και σύνεση κατά την διείσδυση. Είναι υλικό παντελώς άκαμπτο που δεν προσαρμόζεται στις φυσικές καμπυλότητες των σωματικών οργάνων στα οποία διεισδύει. Επομένως υπάρχει πάντα κίνδυνος ελαφρών ή βαρειών τραυματισμών από απρόσεκτη χρήση. Αυτός είναι και ο λόγος που μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων φοβάται τα μεταλλικά ερωτικά παιχνίδια και τα αποφεύγει.

 Πως φροντίζουμε τα sex toys από ανοξείδωτο ατσάλι;

 • Πλύσιμο πριν την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση με νερό και οποιοδήποτε σαπούνι.
 • Απολύμανση με οποιοδήποτε αντισηπτικό υγρό, ή με ειδικό καθαριστικό για ερωτικά παιχνίδια.
 • Παρά το ότι πρόκειται για ανοξείδωτο υλικό, επάλειψη με κάποια λιπαρή ουσία ουδέτερη και ασφαλή για τον οργανισμό, όπως παραφινέλαιο ή βαζελίνη από το φαρμακείο, διασφαλίζει ακόμα περισσότερο την διατήρηση σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για ενέργεια προαιρετική και όχι υποχρεωτική και αναγκαία.

Sex toys από αλουμίνιο

Είναι μια εναλλακτική προς το ανοξείδωτο ατσάλι πρώτη ύλη για την κατασκευή μεταλλικών ερωτικών παιχνιδιών (sex toys). Είναι υλικό λίγο πιο φθηνό και λίγο πιο εύκολο στην επεξεργασία, επομένως τα ερωτικά παιχνίδια από αλουμίνιο κάποιες φορές έχουν πιο χαμηλό κόστος παραγωγής από τα ατσάλινα. Ένα επιπλέον στοιχείο είναι ότι τα παιχνίδια από αλουμίνιο μπορούν να βαφτούν με εντυπωσιακές, έντονου χρώματος, μεταλλικές βαφές, ασφαλείς για τον οργανισμό και μακροχρόνιας αντοχής σε παράγοντες φθοράς. Ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, που ισχύουν και για τα παιχνίδια από ανοξείδωτο ατσάλι, με τις ακόλουθες διαφορές:

 • Δεν είναι τόσο βαριά όσο τα ατσάλινα και για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι πλεονέκτημα, ενώ για άλλους είναι μειονέκτημα.
 • Δεν έχουν την ίδια αντοχή με τα ατσάλινα σε χτυπήματα και άλλους παράγοντες φθοράς, διότι το αλουμίνιο είναι πολύ πιο μαλακό μέταλλο, ενώ η επιφανειακή βαφή μπορεί να γδαρθεί ή να ξεφλουδίσει σε κάποιες περιπτώσεις.

Sex toys από γυαλί Άθραυστο

Τα γυάλινα ερωτικά παιχνίδια (sex toys) επίσης αποτελούν διαχρονικά μία επίμονη ερωτική φαντασίωση πολλών ανθρώπων, όπως και τα μεταλλικά. Άλλωστε για ένα μεγάλο ποσοστό μεμονωμένων ατόμων, ή ζευγαριών, ένα γυάλινο μπουκάλι κρασιού, μπύρας, ή αναψυκτικού, υπήρξε το πρώτο τους ερωτικό παιχνίδι και ίσως το μοναδικό, πριν επισκεφθούν ένα σύγχρονο κατάστημα ερωτικών ειδών (sex shop). Έτσι υπάρχει μεγάλη εξοικείωση  με το υλικό αυτό, με συνέπεια να έχει πάντα μία σταθερή ζήτηση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, ανάλογα με τις εποχές, τους γεωγραφικούς τόπους και τις πολιτισμικές παραδόσεις. Είναι επίσης το καταλληλότερο υλικό για να δημιουργηθούν ερωτικά παιχνίδια (sex toys) που να αποτελούν πραγματικά καλλιτεχνικά δημιουργήματα, τα οποία μπορούν να εκτεθούν δημόσια ως διακοσμητικά χώρου, σε σπίτια ή χώρους εργασίας, αφήνοντας πάντα ερωτηματικά στους επισκέπτες που τα βλέπουν αν είναι απλά διακοσμητικά αντικείμενα ή πραγματικά ερωτικά παιχνίδια.

Τα περισσότερα γυάλινα ερωτικά παιχνίδια (και λίγα από τα ατσάλινα) εκτεθειμένα σε δημόσια θέα, εκτός κρεβατοκάμαρας, μπορούν να αποτελούν μία δημόσια και ευπρεπή πρόταση, ή πρόσκληση, ή πρόκληση, για ερωτική πράξη, χωρίς να καταργούν τα προσχήματα και χωρίς να φέρνουν σε κοινωνικά δύσκολη θέση καμία από της δύο πλευρές, διότι πάντα υπάρχει το στοιχείο της αμφιβολίας: Το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι διακοσμητικό χώρου ή είναι σεξουαλικό παιχνίδι; Είναι «προχωρημένη» διακοσμητική αντίληψη ή πρόταση για σεξ;

Τα γυάλινα ερωτικά παιχνίδια κατασκευάζονται από υψηλής ποιότητας άθραυστο γυαλί, που δεν σπάει με την πτώση στο έδαφος ή το κτύπημα σε σκληρές επιφάνειες, και που αντέχει σε ακραία θερμικά σοκ (στο βραστό νερό ή στον πάγο).

Πρόκειται για Βοριοπυριτικό γυαλί (borosilicate glass) από το οποίο κατασκευάζονται ένα πλήθος από οικιακά σκεύη, όργανα χημικού εργαστηρίου και ιατρικά εργαλεία, το οποίο εμφανίζεται στην αγορά με ποικίλες ονομασίες, εκ των οποίων η πιο κλασική και ευρέως γνωστή είναι το πυρέξ (Pyrex). Βέβαια εδώ πρέπει να παραδεχτούμε ότι τόσο ο αγοραστής, όσο και ο έμπορος λιανικής ή χονδρικής πώλησης, είναι αναγκασμένοι να βασιστούν στη καλή θέληση και εντιμότητα του κατασκευαστή των γυάλινων ερωτικών παιχνιδιών, εμπιστευόμενοι ότι αυτός πράγματι έχει τηρήσει τις προδιαγραφές άθραυστου γυαλιού που απαιτούνται για τα ερωτικά παιχνίδια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του γυαλιού;

 • Είναι υλικό από το οποίο μπορούν να δημιουργηθούν ερωτικά παιχνίδια χωρίς δόνηση σε απεριόριστο αριθμό σχημάτων, χρωμάτων και μεγεθών
 • Αντέχει απεριόριστα στο χρόνο και την χρήση. Πρακτικά δεν φθείρεται ποτέ.
 • Δεν είναι πορώδες, επομένως δεν προσροφά σωματικά υγρά και μικρόβια.
 • Καθαρίζεται και πλένεται εύκολα με οποιοδήποτε σαπούνι, χωρίς να παθαίνει φθορές.
 • Μπορεί να απολυμανθεί με κάθε είδους απολυμαντικό υγρό (οινόπνευμα, Betadine, Dettol, Cetavlon) χωρίς να φθείρεται και να καταστρέφεται. Επομένως δεν απαιτούνται υποχρεωτικά τα ειδικά καθαριστικά υγρά για ερωτικά παιχνίδια.
 • Τα ερωτικά παιχνίδια από γυαλί μπορούν να αποστειρωθούν με ατμό, ή βρασμό και μπορούν να πλυθούν σε πλυντήριο πιάτων.
 • Τα παιχνίδια αυτά δεν περιέχουν τοξικές ή αλλεργιογόνες ουσίες.
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος του λιπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί (νερού, σιλικόνης, υβριδικό ή οτιδήποτε άλλο).
 • Μπορεί να ζεσταθεί ή να ψυχθεί πριν την σεξουαλικά πράξη και να προσφέρει αίσθηση πολύ ζεστού, ή πολύ κρύου, ανάλογα με τις εκάστοτε προτιμήσεις και γούστα.
 • Δίνει ιδιαίτερη αίσθηση αυξημένου βάρους και πίεσης, που σε πολλούς ανθρώπους είναι ευχάριστη.
 • Είναι υλικό άοσμο και άγευστο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του γυαλιού;

 • Είναι υλικό που δεν προσφέρεται για να δημιουργηθούν αξιόλογα παιχνίδια με δόνηση, αν και κατά καιρούς μερικοί κατασκευαστές εμφανίζουν κάποια γυάλινα παιχνίδια με δόνηση.
 • Το κόστος για πραγματικά αξιόπιστα παιχνίδια υψηλής ποιότητας δεν μπορεί να είναι γενικά μικρό και μερικές φορές μπορεί να φθάνει να είναι και πολύ υψηλό.
 • Αν και πρόκειται για άθραυστο γυαλί, καλό είναι να μην «δοκιμάζουμε» την αντοχή του ρίχνοντάς το από ύψος σε σκληρά δάπεδα και κτυπώντας το σε σκληρές επιφάνειες. Πάντα υπάρχει κίνδυνος με τέτοιες ενέργειες να σπάσει-φύγει κάποιο μικρό κομμάτι, ή να δημιουργηθεί κάποια ρωγμή και τότε το παιχνίδι αχρηστεύεται, διότι γίνεται κοφτερό και επικίνδυνο για τα σωματικά όργανα στα οποία διεισδύει.
 • Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα γυάλινα ερωτικά παιχνίδια υποθέτοντας ότι μπορούν να «σπάσουν μέσα τους» κατά την διάρκεια τις σεξουαλικής πράξεις. Αυτό είναι αδύνατο αν δεν συνυπάρχουν βίαια χτυπήματα του παιχνιδιού (όπως αναφέρεται παραπάνω) και σίγουρα οι κίνδυνοι είναι απείρως μικρότεροι σε σχέση με το παραδοσιακά χρησιμοποιούμενο μπουκάλι.
 • Χρειάζεται προσεκτική χρήση και σύνεση κατά την διείσδυση. Είναι υλικό παντελώς άκαμπτο, που δεν προσαρμόζεται στις φυσικές καμπυλότητες των σωματικών οργάνων στα οποία διεισδύει. Επομένως υπάρχει πάντα κίνδυνος ελαφρών ή βαριών τραυματισμών από απρόσεκτη χρήση. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων φοβάται τα γυάλινα ερωτικά παιχνίδια και τα αποφεύγει.

Πως φροντίζουμε τα sex toys από γυαλί;

 • Πλύσιμο πριν την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση με νερό και οποιοδήποτε σαπούνι.
 • Απολύμανση με οποιοδήποτε αντισηπτικό υγρό, ή με ειδικό καθαριστικό για ερωτικά παιχνίδια.
 • Να μην τα αποθηκεύουμε σε ίδια σακούλα, ή κουτί, με άλλα γυάλινα ή μεταλλικά παιχνίδια (δηλαδή πολύ σκληρά υλικά), διότι υπάρχει μικρή πιθανότητα η πρόσκρουση με αυτά να προκαλέσει μικροσπασίματα.. Αν και είναι άθραυστα παιχνίδια, δεν υπάρχει λόγος να δοκιμάζουμε την αντοχή τους με απρόσεκτες συμπεριφορές

Sex toys από ακρυλικό (Acrylic)

Τα ακρυλικά ερωτικά παιχνίδια γενικά δεν είναι συνηθισμένα στην αγορά. Τα παιχνίδια αυτά  έχουν όλα τα χαρακτηριστικά, τα  πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των γυάλινων παιχνιδιών, με κάποιες μικρές διαφορές. Μάλλον ο κύριος λόγος ύπαρξής τους είναι ότι δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας σε  όσες ή όσους θα ήθελαν να δοκιμάσουν το γυαλί, αλλά φοβούνται το σπάσιμο του γυάλινου παιχνιδιού μέσα στον κόλπο ή τον πρωκτό-ορθό.

Οι διαφορές σε σχέση με τα γυάλινα παιχνίδια (τα οποία περιγράφονται λεπτομερώς παραπάνω) είναι οι ακόλουθες:

 • Τα ακρυλικά παιχνίδια υπάρχουν σε περιορισμένη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων, μεγεθών.
 • Τα ακρυλικά ερωτικά παιχνίδια μπορούν να σπάσουν ίσως πιο εύκολα, αν πέσουν από ύψος ή κτυπηθούν σε σκληρές επιφάνειες, σε σχέση με τα παιχνίδια από πολύ καλής ποιότητας γυαλί.
 • Ποτέ δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με υγρά που περιέχουν αλκοόλη ή ακριλικές ουσίες και δεν μπορεί να γίνει απολύμανσή τους με αλκοόλη (οινόπνευμα), διότι διασπώνται από αυτές τις ουσίες με το πέρασμα του χρόνου. Επομένως για αυτά είναι υποχρεωτική η χρήση των ειδικών καθαριστικών ερωτικών παιχνιδιών.

Sex toys από σκληρό πλαστικό (Hard Plastic, ABS)

Το Σκληρό Πλαστικό ή Ακρυλονιτρίλιο Βουταδιένιο Στυρένιο (Acrylonitrile Butadiene Styrene, ABS) είναι υλικό σκληρό, ανθεκτικό στις κρούσεις, με ικανοποιητικό εύρος θερμοκρασιακών αντοχών, πυκνό και μη πορώδες, χωρίς προσμίξεις τοξικών και αλλεργιογόνων ουσιών. Είναι ο μοντέρνος και άριστος ανταγωνιστής όλων των άλλων σκληρών υλικών για κατασκευή ερωτικών παιχνιδιών που αναφέρονται πιο πάνω, με κύρια πλεονεκτήματα την χαμηλή τιμή και την δυνατότητα κατασκευής άριστων δονητών.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του σκληρού πλαστικού (ABS);

 • Είναι φθηνό υλικό και από αυτό μπορούν να κατασκευαστούν φθηνά και προσιτά στο ευρύ κοινό παιχνίδια.
 • Είναι υλικό που μπορεί να πάρει πολλά και ποικίλα σχήματα, μεγέθη, χρώματα, αλλά και εσωτερικούς μηχανισμούς δόνησης και επομένως επιτρέπει την δημιουργία τεράστιας ποικιλίας προϊόντων.
 • Επιτρέπει κατά τρόπο εξαιρετικό την μετάδοση δονήσεων μέσα από την μάζα του. Αυτό κάνει το σκληρό πλαστικό (ABS) ιδανικό υλικό για την κατασκευή κυρίως δονητών, είτε μεγάλων είτε μικρών, πολύ συχνά κλειτοριδικών, κολπικών, αλλά και πρωκτικών. Γενικά υπάρχει η άποψη ότι σε κλειτοριδική χρήση η  δόνηση είναι τόσο ισχυρή σε μερικούς δονητές από ABS ώστε «δεν αντέχεται» από κάποιες γυναίκες. Αυτή η άποψη προφανώς είναι έντονα υποκειμενική. Τι είναι ισχυρή δόνηση και τι όχι, τι αντέχεται και τι όχι είναι πολύ σχετικό.
 • Είναι υλικό πολύ ανθεκτικό σε κρούσεις και στο χρόνο.
 • Είναι υλικό πυκνό, μη πορώδες, που δεν προσροφά σωματικά υγρά και μικρόβια και επομένως καθαρίζεται εύκολα με πλύσιμο (νερό + σαπούνι) και είναι υγιεινό.
 • Δεν περιέχει τοξικούς πλαστικοποιητές (φθαλικούς εστέρες ή δισφαινόλη Α), ούτε αλλεργιογόνες ουσίες (φυσικό λάτεξ ή χημικές ενώσεις).
 • Δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος του λιπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί (νερού, σιλικόνης, υβριδικό ή οτιδήποτε άλλο).
 • Μπορεί το ένα παιχνίδι να μετατραπεί σε πολλά, αν επικαλυφθεί με διάφορες θήκες από ελαστικά υλικά (sleeves), διαφόρων σχημάτων και μεγεθών (με ακίδες, με μπίλιες, με ραβδώσεις, διπλό κόλπου-κλειτορίδας, τριπλό κόλπου-κλειτορίδας-πρωκτού κλπ.).
 • Τα ερωτικά παιχνίδια από σκληρό πλαστικό είναι άοσμα, άγευστα και απολύτως λεία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του σκληρού πλαστικού (ABS);

 • Λόγω πολύ καλής μετάδοσης των δονήσεων και του ήχου μέσα από την μάζα αυτού του υλικού, οι δονητές αυτού του είδους μπορεί να είναι πιο θορυβώδεις συγκριτικά με δονητές από άλλα, κυρίως μαλακά, υλικά. Για κάποιους ανθρώπους αυτό είναι μειονέκτημα, ενώ για άλλους μπορεί να αδιάφορο ή και διεγερτικό τις ερωτικής διάθεσης.
 • Για κάποιες γυναίκες η δόνηση αυτών των παιχνιδιών (ειδικά στην κλειτορίδα) είναι υπερβολικά έντονη.

Πως φροντίζουμε τα sex toys από σκληρό πλαστικό (ABS);

 • Πλύσιμο με σαπούνι σώματος ή χεριών και χλιαρό νερό πριν από την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση. Απολύμανση μετά από το πλύσιμο με καθαριστικά που παράγονται ειδικά για ερωτικά παιχνίδια. Μπορεί το σκληρό πλαστικό να μην είναι πορώδες και να μην προσροφά μικρόβια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παραμείνουν μικρόβια στην επιφάνειά του.
 • Προσοχή στο να παραμένουν στεγνά τα ηλεκτρονικά μέρη του παιχνιδιού κατά την χρήση και κυρίως κατά την διαδικασία του πλυσίματος. Σε κάποια λίγα από αυτά τα παιχνίδια (συνήθως στα πιο φθηνά) μπορεί το καπάκι του θαλάμου των μπαταριών να μην βιδώνει κατά τρόπο υδατοστεγή.
 • Αφαίρεση των μπαταριών από το παιχνίδι αν υπάρχει η προοπτική να μην χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΜΑΛΑΚΑ ΥΛΙΚΑ κατασκευής sex toys

Τα διάφορα μαλακά υλικά είναι η σύγχρονη απάντηση της βιομηχανίας ερωτικών παιχνιδιών (sex toys) σε όλα τα προβλήματα και τους κινδύνους που προαναφέρονται και σχετίζονται με τα αυτοσχέδια (κυρίως) ερωτικά παιχνίδια από σκληρά υλικά. Επειδή η γενικότερη τάση της αγοράς είναι υπέρ των μαλακών υλικών, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από αυτά.

Sex toys από σιλικόνη 100%, Σιλικόνη Ιατρικής Ποιότητας (Silicone 100%, Medical Grade Silicone)

Τα τελευταία χρόνια η σιλικόνη εξελίσσεται στο πιο δημοφιλές υλικό για την κατασκευή ερωτικών παιχνιδιών. Πλέον οι περισσότεροι σχεδιαστές και παραγωγοί ερωτικών παιχνιδιών στρέφονται στη σιλικόνη, με αποτέλεσμα το ποσοστό όλων των άλλων υλικών να μειώνεται διαρκώς στο χώρο των παιχνιδιών αυτών. Λόγω της τάσης αυτής διαρκώς βελτιώνεται η ποιότητα της διαθέσιμης σιλικόνης, ενδεχομένως όμως ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή επειδή διαρκώς βελτιώνεται η ποιότητα της σιλικόνης αυτό οδηγεί σχεδιαστές, παραγωγούς και καταναλωτές να την επιλέγουν όλο και πιο συχνά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σιλικόνης;

 • Η 100% σιλικόνη, ή καθαρή σιλικόνη (pure silicone), ή ιατρικής ποιότητας σιλικόνη (medical grade silicone), είναι χημικά αδρανής, επομένως είναι ουσία μη τοξική, υποαλλεργική και κατάλληλη για να έρχεται σε επαφή με τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματος χωρίς να προκαλεί βλάβες.
 • Είναι μη πορώδες υλικό (είτε σκληρότερο, είτε μαλακότερο) που δεν επιτρέπει την προσρόφηση σωματικών υγρών, βακτηριδίων και μυκήτων μέσα σε μικρούς πόρους (αφού δεν υπάρχουν). Επομένως είναι υλικό πολύ υγιεινό, που κάνει πολύ δύσκολη την μετάδοση μολυσματικών ασθενειών.
 • Είναι υλικό υψηλής αντοχής στο χρόνο και την εντατική χρήση, με αποτέλεσμα να μην έχει σημάδια φθοράς.
 • Δεν αλλάζει χρώματα με την πάροδο του χρόνου.
 • Δεν έχει οποιαδήποτε περίεργη οσμή και γεύση.
 • Είναι υλικό που όταν εισάγεται σε σωματικές κοιλότητες αποκτά την θερμοκρασία του σώματος και έτσι είναι πιο ευχάριστο σε σχέση με άλλα υλικά κατά την διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
 • Η σιλικόνη είναι εξαιρετικό υλικό για διείσδυση σε σωματικές κοιλότητες διότι δεν είναι ούτε υπερβολικά σκληρό ούτε υπερβολικά μαλακό υλικό.
 • Είναι πολύ πυκνό υλικό και για το λόγο αυτό επιτρέπει πολύ καλή μετάδοση δονήσεων μέσα από τη μάζα του. Επομένως είναι πολύ καλό υλικό για την κατασκευή δονητών.
 • Η σιλικόνη έχει τέτοιες ιδιότητες κατά την επεξεργασία της που παρέχει στους κατασκευαστές την δυνατότητα να δημιουργήσουν ατελείωτη ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών.
 • Μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες, έως 300ο Κελσίου (ή και λίγο μεγαλύτερες), επομένως μπορεί να πλυθεί και αποστειρωθεί πολύ εύκολα, με βραστό νερό, ατμό, ή σε πλυντήριο πιάτων. Το αδύναμο σημείο των δονητών σιλικόνης δεν είναι η αντοχή του εξωτερικού περιβλήματος, αλλά η περιορισμένη αντοχή του εσωτερικού μηχανισμού (μοτέρ, μπαταρία, ηλεκτρονικό τσιπ) σε υψηλές θερμοκρασίες και νερά.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της σιλικόνης;

 • Τα λιπαντικά σιλικόνης θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υφή των παιχνιδιών σιλικόνης και έτσι οι χρήστες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν κυρίως λιπαντικά με βάση το νερό. Παρόλα αυτά η καλύτερης ποιότητας σιλικόνη συνήθως παραμένει ανεπηρέαστη από τα λιπαντικά με βάση την σιλικόνη. Έτσι με την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί μία δοκιμή, με την επάλειψη μικρής ποσότητας λιπαντικού σε ένα μικρό σημείο του παιχνιδιού για να φανεί αν αυτό επηρεάζεται από το λιπαντικό, η χρήση λιπαντικών σιλικόνης μπορεί να μην αποκλειστεί για τα παιχνίδια σιλικόνης.
 • Επειδή η σιλικόνη ως υλικό είναι τόσο εξαιρετικό, η τιμή του ως πρώτη ύλη είναι αρκετά υψηλή, με αποτέλεσμα τα παιχνίδια από σιλικόνη να είναι από τα πιο «ακριβά». Ο χαρακτηρισμός όμως ακριβό είναι αρκετά σχετικός, διότι ένα ερωτικό παιχνίδι που έχει μεγάλο χρόνο ζωής και επομένως απόσβεσης της δαπάνης, είναι στην ουσία μάλλον «φθηνότερο» σε σχέση με ένα άλλο χαμηλότερης τιμής αγοράς με πολύ μικρότερο χρόνο ζωής.
 • Επειδή η σιλικόνη είναι τόσο δημοφιλής, υπάρχουν κατασκευαστές ερωτικών παιχνιδιών που κατά τρόπο ανέντιμο διαφημίζουν τα προϊόντα τους ως κατασκευασμένα από σιλικόνη, ενώ αυτό δεν ισχύει. Ο μόνος τρόπος προστασίας του καταναλωτή είναι να αγοράζει παιχνίδια από μεγάλα και αξιόπιστα καταστήματα ερωτικών ειδών, τα οποία με την σειρά τους προμηθεύονται προϊόντα από μεγάλους και αναγνωρισμένου κύρους εμπόρους χονδρικής πώλησης της Ευρώπης και Αμερικής. Βέβαια και πάλι υπάρχει η πιθανότητα και ο ίδιος ο έμπορος χονδρικής ή λιανικής πώλησης να έχει εξαπατηθεί από τον κατασκευαστή, οι πιθανότητες όμως είναι σχετικά μικρές. Άλλος τρόπος επίσης είναι να αποφεύγονται τα πολύ φθηνά ερωτικά παιχνίδια που δηλώνουν ότι είναι από σιλικόνη, διότι είναι αρκετά απίθανο ένα πολύ φθηνό παιχνίδι να είναι φτιαγμένο από σιλικόνη.

Πως φροντίζουμε τα sex toys από σιλικόνη;

 • Πλύσιμο με σαπούνι σώματος ή χεριών και χλιαρό νερό πριν από την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση. Απολύμανση μετά από το πλύσιμο με τα ειδικά καθαριστικά που παράγονται ειδικά για τα ερωτικά παιχνίδια. Η σιλικόνη μπορεί να μην είναι πορώδης και να μην προσροφά μικρόβια, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παραμείνουν μικρόβια στην επιφάνειά της, όπως άλλωστε συμβαίνει σε ένα ιατρικό εργαλείο ή ένα μαγειρικό σκεύος.
 • Μπορεί πότε-πότε να γίνει βράσιμο του παιχνιδιού σιλικόνης, ή τοποθέτησή του στο πιο ψηλό ράφι του πλυντηρίου πιάτων, με την προϋπόθεση ότι το παιχνίδι δεν περιέχει μηχανισμό δόνησης.
 • Καλό είναι να αποφεύγονται τα λιπαντικά σιλικόνης και να προτιμώνται τα λιπαντικά νερού, χωρίς όμως να αποκλείονται απολύτως τα σιλικόνης (βλέπε παραπάνω στα μειονεκτήματα της σιλικόνης)
 • Στους δονητές σιλικόνης καλό είναι να βγαίνουν οι μπαταρίες αν το παιχνίδι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για πολύ καιρό (όπως ισχύει για κάθε συσκευή που λειτουργεί με μπαταρίες), με την προϋπόθεση ότι αυτό είναι εφικτό. Στα επαναφορτιζόμενα υδατοστεγή παιχνίδια προφανώς η αφαίρεση των επαναφορτιζόμενων ενσωματωμένων μπαταριών είναι ανέφικτη.
 • Παρά το ότι η σιλικόνη μπορεί να διατηρηθεί αναλλοίωτη για πάρα πολλά χρόνια, μπορεί να αρχίσει να διαλύεται και να της φεύγουν κομμάτια αν χαραχθεί από σκληρά κοφτερά αντικείμενα, ή επιφανειακά κοπεί από νύχια, αιχμηρά αντικείμενα ή δόντια (δαγκωματιές).

Sex toys από Ελαστομερές ή Μαλακό Πλαστικό ή «Δερματολογικά ασφαλές λάστιχο» (Elastomer, Soft Plastic, “Skin Safe Rubber”, TPE/TPR, Thermoplastic Elastomer/Thermoplastic  Rubber)

Είναι ευρέως γνωστό ότι το κύριο πρόβλημα και αντικείμενο συζήτησης και αντιπαράθεσης που σχετίζεται με τα διάφορα πλαστικά τύπου PVC (Polyvinyl chloride, ή Πολυβινυλοχλωρίδιο) είναι η τοξικότητά τους που οφείλεται στην περιεκτικότητά τους σε φθαλικές ενώσεις (ή φθαλικούς εστέρες) και Δισφαινόλη Α, που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία πλαστικών, για να κάνουν τα πλαστικά μαλακά, επεξεργάσιμα, ικανά να πάρουν διάφορα σχήματα και κυρίως ελαστικά, μια σημαντική ιδιότητα που τα κάνει περιζήτητα και αναγκαία στην καθημερινή μας ζωή, για διάφορες χρήσεις. Επομένως το ζητούμενο από υγειονομική άποψη είναι να έχουμε μαλακά πλαστικά που να μην έχουν υποστεί επεξεργασία με πλαστικοποιητές, δηλαδή φθαλικές ενώσεις και Διφαινόλη Α, ή η περιεκτικότητα σε αυτούς να είναι η ελάχιστη δυνατή.

Επίσης είναι γνωστό ότι το κλασσικό λάτεξ (Latex), ή λάστιχο (Rubber), που χρησιμοποιείται σε χειρουργικά γάντια, ουρολογικούς καθετήρες, προφυλακτικά, ρούχα, πολλά ερωτικά παιχνίδια και άλλα, προκαλεί ηπιότερες ή εντονότερες αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις σε ένα μικρό, αλλά όχι ασήμαντο, ποσοστό ανθρώπων που κυμαίνεται από 1% έως 5% του πληθυσμού, ανάλογα με την κάθε μελέτη.

Τα ελαστομερή, ή θερμοπλαστικά ελαστομερή (TPE) είναι η απάντηση στα παραπάνω προβλήματα, διότι πρόκειται για πλαστικά που δεν έχουν την ανάγκη προσθήκης των προαναφερόμενων τοξικών ουσιών για να αποκτήσουν τις αναγκαίες ιδιότητες ελαστικότητας και πλαστικότητας. Έτσι διάφοροι βιομηχανικοί κλάδοι, όπως και οι σχεδιαστές-κατασκευαστές ερωτικών παιχνιδιών, στρέφονται όλο και πιο πολύ στη χρήση θερμοπλαστικών ελαστομερών, ώστε να συμμορφωθούν στους κανονισμούς των οργανισμών που εποπτεύουν την δημόσια υγεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ (FDA).

Ο όρος θερμοπλαστικό λάστιχο (TPR) είναι μάλλον καταχρηστικός και χρησιμοποιείται για τις ίδιες πρακτικά ενώσεις, όταν αυτές αντικαθιστούν το κλασσικό Latex στις διάφορες χρήσεις του.

Πρέπει να επισημανθεί ότι αν και είναι συνήθως περιττό, πάντα υπάρχει μικρή πιθανότητα ανέντιμοι κατασκευαστές ερωτικών παιχνιδιών να χρησιμοποιήσουν κατά την επεξεργασία των TPE τους τοξικούς πλαστικοποιητές χωρίς να το δηλώσουν. Αυτό μπορεί να συμβεί κυρίως με παραγωγούς και χονδρέμπορους χωρίς φήμη και παράδοση («μη επώνυμους»)

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των ελαστομερών;

 • Τα παιχνίδια από τα υλικά αυτά είναι πιο φθηνά από αυτά της σιλικόνης, επομένως πιο προσιτά στο ευρύτερο κοινό.
 • Η δόνηση μεταδίδεται ικανοποιητικά μέσα από την μάζα του, επομένως είναι υλικά κατάλληλα για την κατασκευή δονητών.
 • Η μεγάλη ελαστικότητα των υλικών αυτών τα κάνει δημοφιλή στην κατασκευή δονητών τύπου “rabbit” και δονητών περιστροφικής κίνησης, αλλά και στην κατασκευή παιχνιδιών χωρίς δόνηση.
 • Δεν περιέχουν (συνήθως) τοξικές φθαλικές ενώσεις.
 • Γενικά τα ερωτικά παιχνίδια από ελαστομερή είναι αρκετά ανθεκτικά στο χρόνο και τη χρήση.
 • Είναι ασφαλή για ανθρώπους με αλλεργίες στο λάτεξ (latex).

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των ελαστομερών;

 • Είναι ελαφρώς πορώδη υλικά και επομένως επιτρέπουν περισσότερο από την σιλικόνη την προσρόφηση σωματικών υγρών και μικροβίων. Επομένως απαιτούν συστηματικό και προσεκτικό πλύσιμο με θερμό (όχι καυτό) νερό και σαπούνι μετά από κάθε χρήση και μετά από αυτό οπωσδήποτε απαιτούν καθαρισμό με κάποιο από τα ειδικά καθαριστικά για ερωτικά παιχνίδια.
 • Δεν έχουν τις αντοχές της σιλικόνης σε υψηλές θερμοκρασίες και επομένως δεν μπορούν να αποστειρωθούν σε ατμό, με βράσιμο, ή σε πλυντήριο πιάτων.
 • Γενικά θεωρείται φρόνιμο να προτιμώνται λιπαντικά με βάση το νερό.

Πως φροντίζουμε τα παιχνίδια από ελαστομερή (TPE/TPR);

 • Πλύσιμο με σαπούνι σώματος ή χεριών και χλιαρό νερό πριν από την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση. Απολύμανση μετά από το πλύσιμο με τα ειδικά καθαριστικά που παράγονται για τα ερωτικά παιχνίδια.
 • Επειδή είναι πορώδη υλικά, από πολλούς συνιστάται η επικάλυψη του ερωτικού παιχνιδιού με προφυλακτικό κατά την χρήση του, ειδικά αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους του ενός ανθρώπους.

Sex toys από Φυσικό Λάτεξ  ή Λάστιχο (Latex, Rubber)

Το λάτεξ (Latex) είναι ένα από τα πολύ παλιά και δημοφιλή υλικά (κατά το παρελθόν), για την κατασκευή ερωτικών παιχνιδιών, λόγω της μεγάλης του ελαστικότητας και της δυνατότητας να πάρει διάφορα σχήματα. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για να κατασκευαστούν κολπικά ή πρωκτικά ερωτικά παιχνίδια που φουσκώνουν και ρούχα ή μάσκες που σχετίζονται με ερωτικές συνήθειες σαδομαζοχισμού (BDSM) και φετιχισμού (FETISH). Έχει σχεδόν πλήρως αντικατασταθεί από άλλα πιο σύγχρονα και ασφαλή για την υγεία υλικά σε όλες τις κατηγορίες ερωτικών παιχνιδιών, με εξαίρεση τις δύο προαναφερόμενες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του λάτεξ;

 • Άριστη ελαστικότητα που επιτρέπει το φούσκωμα σε ερωτικά παιχνίδια κόλπου, πρωκτού, στόματος και τέλεια προσαρμογή των ερωτικών ρούχων στο σχήμα του σώματος.
 • Εντυπωσιακή απτική αίσθηση λείας και μαλακής επιφάνειας.
 • Εντυπωσιακή γυαλιστερή όψη (glossy wet look) όταν επαλειφθεί με λιπαντικά σιλικόνης ή ειδικά γυαλιστικά υγρά για λάτεξ.
 • Δεν περιέχει τοξικούς πλαστικοποιητές, δηλαδή φθαλικούς εστέρες και Δισφαινόλη Α, αφού έχει φυσική ελαστικότητα.
 • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα κάθε είδους λιπαντικό

 Ποια είναι τα μειονεκτήματα του λάτεξ;

 • Μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες σε ένα μικρό ποσοστό του γενικού πληθυσμού (1% έως 5%, ή και λίγο περισσότερο)
 • Χρειάζεται πολύ προσοχή κατά την χρήση και τον καθαρισμό, διότι είναι υλικό που φθείρεται, σκίζεται και «τραυματίζεται» επιφανειακά εύκολα.
 • Είναι πορώδες υλικό που μπορεί να προσροφήσει σωματικά υγρά και μικρόβια.
 • Είναι υλικό που δεν αντέχει πολύ στο χρόνο και οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία του περιβάλλοντος μπορεί να το φθείρουν
 • Υπάρχει μία ήπια οσμή και γεύση λάστιχου, που μερικοί άνθρωποι μπορεί να την αισθάνονται ως ενοχλητική.

Πως φροντίζουμε τα sex toys από λάτεξ;

 • Χρειάζεται προσεχτικό πλύσιμο με σαπούνι σώματος ή χεριών και καθαρισμός με ειδικό καθαριστικό ερωτικών παιχνιδιών, πριν την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση.
 • Η χρήση ανανεωτικής πούδρας για ερωτικά παιχνίδια, βοηθά στη διατήρηση του παιχνιδιού σε καλή κατάσταση. Η πούδρες που χρησιμοποιούνται για την διατήρηση διάφορων ερωτικών παιχνιδιών από λάτεξ δεν πρέπει να περιέχουν φυσικό ταλκ, διότι αυτό θεωρείται επικίνδυνο για τα γυναικεία γεννητικά όργανα (αύξηση πιθανότητας εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου). Πρέπει να χρησιμοποιούνται πούδρες με περιεκτικότητα 100% σε αραβοσιτάλευρο, ή άλλες ακίνδυνες ουσίες.
 • Αποθήκευση του παιχνιδιού μόνου του σε δική του σακούλα από βαμβάκι, ή λινό, ή μετάξι και σε δροσερό χώρο.

Sex toys από Jelly Rubber («Λάστιχο Ζελέ»)

Είναι από τα πιο φθηνά διαθέσιμα υλικά για την κατασκευή ερωτικών παιχνιδιών και μπορεί να πάρει κάθε είδους χρώμα, σχήμα, μέγεθός και χαρακτηριστικά λειτουργίας. Υπήρξε από τα πιο δημοφιλή υλικά για ερωτικά παιχνίδια στο παρελθόν, η ζήτησή του όμως πέφτει κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν σχετικά με την τοξικότητα των πλαστικοποιητών που προστίθενται στο λάστιχο ζελέ (Jelly Rubber) για να το κάνουν πιο μαλακό και ελαστικό. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημανθεί ότι δεν περιέχουν όλα τα υλικά αυτής της ομάδας τοξικούς πλαστικοποιητές (φθαλικούς εστέρες και δισφαινόλη Α) και υπάρχουν σοβαροί κατασκευαστές ερωτικών παιχνιδιών που χρησιμοποιούν Jelly Rubber («Λάστιχο Ζελέ») χωρίς τοξικές προσμίξεις. Επομένως σε πολλές περιπτώσεις τα παιχνίδια αυτά είναι αδίκως δυσφημισμένα και μια προσεκτική ανάγνωση των προδιαγραφών στο κουτί της συσκευασίας τους μπορεί να απαλλάξει των αγοραστή από τις αμφιβολίες του.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Jelly Rubber («Λάστιχο Ζελέ»);

 • Είναι πολύ φθηνό υλικό και τα ερωτικά παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα από αυτό το υλικό είναι προσιτά στο ευρύ κοινό.
 • Υλικό μαλακό, πολύ λείο, με μεγάλη ελαστικότητα που προσαρμόζεται πολύ καλά στις καμπύλες και στο σχήμα της κοιλότητας στην οποία διεισδύει (κόλπο ή πρωκτό). Επομένως δίνει πολύ ευχάριστη αίσθηση και ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες τραυματισμών των βλεννογόνων.
 • Δεν υπάρχουν περιορισμοί στο είδος του λιπαντικού που θα χρησιμοποιηθεί. Είτε πρόκειται για λιπαντικό με βάση το νερό , είτε για λιπαντικό με βάση τη σιλικόνη, το παιχνίδι παραμένει ανεπηρέαστο.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του Jelly Rubber («Λάστιχο Ζελέ»);

 • Μπορεί να προκαλέσει δερματικές αλλεργίες σε ένα μικρό ποσοστό του γενικού πληθυσμού (1% έως 5%, ή και λίγο περισσότερο), διότι περιέχει λάτεξ.
 • Χρειάζεται πολύ προσοχή κατά την χρήση και τον καθαρισμό, διότι είναι υλικό που φθείρεται, σκίζεται και «τραυματίζεται» επιφανειακά εύκολα.
 • Είναι πορώδες υλικό που μπορεί να προσροφήσει σωματικά υγρά και μικρόβια.
 • Δεν μπορεί να αποστειρωθεί με ατμό ή βράσιμο, διότι δεν αντέχει υψηλές θερμοκρασίες.
 • Υπάρχει μία μάλλον έντονη οσμή λάστιχου, που μερικοί άνθρωποι μπορεί να την αισθάνονται ως ενοχλητική. Σε κάποιες περιπτώσεις ο κατασκευαστής προσθέτει αρωματικές ουσίες που διορθώνουν αυτό το πρόβλημα.

Πως φροντίζουμε τα sex toys από Jelly Rubber («Λάστιχο Ζελέ»);

 • Χρειάζεται προσεχτικό πλύσιμο με σαπούνι σώματος ή χεριών και καθαρισμός με ειδικό καθαριστικό ερωτικών παιχνιδιών, πριν την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση.
 • Επειδή είναι πορώδες υλικό, από πολλούς συνιστάται η επικάλυψη του παιχνιδιού με προφυλακτικό κατά την χρήση του, ειδικά αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους του ενός ανθρώπους.
 • Αποθήκευση του παιχνιδιού μόνου του σε δική του σακούλα από βαμβάκι, ή λινό, ή μετάξι. Αν έλθουν σε επαφή διάφορα παιχνίδια από αυτό το υλικό είναι πολύ πιθανό να γίνουν μεταξύ τους χημικές αντιδράσεις που είτε θα μεταφέρουν χρώμα από το ένα στο άλλο, είτε θα λειώσουν!!! (κυριολεκτικά…).

Sex toys από Υλικά Ρεαλιστικής Αίσθησης, Μαλακό Δέρμα, Δερμοειδή υλικά (Realistic Feel, Softskin, SkinLike, Cyberskin)

Αυτή είναι μία μεγάλη ομάδα υλικών, με ποικίλα ονόματα και παραλλαγές, που εμφανίζονται σε ρεαλιστικής όψης και απτικής αίσθησης παιχνίδια, με δόνηση ή χωρίς δόνηση, που μιμούνται όσο το δυνατόν περισσότερο το ανδρικό πέος, το γυναικείο αιδοίο και κόλπο, τον πρωκτό και το στόμα. Είναι υλικά που σε γενικές γραμμές ανήκουν στην κατηγορία των ελαστομερών, προέρχονται από το ίδιο βασικό ελαστομερές, αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία και πρόσμιξη με διάφορες ουσίες, ώστε να αποκτήσουν όλες εκείνες τις ιδιότητες που τα κάνουν να μιμούνται με ρεαλισμό το ανθρώπινο δέρμα. Ως ελαστομερή σχεδόν πάντα δεν περιέχουν τοξικούς πλαστικοποιητές (φθαλικούς εστέρες η δισφενόλη Α).

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Softskin, SkinLike, Cyberskin;

 • Πολύ ρεαλιστική και ευχάριστη αίσθηση κατά την χρήση του ερωτικού παιχνιδιού.
 • Κατακρατούν την θερμότητα και διατηρούν θερμοκρασία του σώματος, ιδιότητα που προσφέρει ευχάριστη αίσθηση.
 • Δεν περιέχουν τοξικές ουσίες και γενικά θεωρούνται ασφαλή για την υγεία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του Softskin, SkinLike, Cyberskin;

 • Είναι πολύ πορώδη υλικά, επομένως πολύ επιρρεπή στην προσρόφηση σωματικών υγρών και στην κατακράτηση μικροβίων.
 • Πολλά παιχνίδια από τα υλικά αυτά έχουν μία μάλλον έντονη οσμή λάστιχου, που μερικοί άνθρωποι μπορεί να την αισθάνονται ως ενοχλητική. Σε κάποιες περιπτώσεις ο κατασκευαστής προσθέτει αρωματικές ουσίες που διορθώνουν αυτό το πρόβλημα.
 • Επειδή ενδέχεται να περιέχουν προσμίξεις που θα μπορούσαν να αντιδράσουν με τα λιπαντικά σιλικόνης, θεωρείται φρόνιμο να επιλέγεται πάντα η χρήση λιπαντικών με βάση το νερό.
 • Αν και ασυνήθιστο, δεν μπορούν να αποκλειστούν δερματικές αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποιες από τις ουσίες που έχουν προστεθεί στο βασικό υλικό (ελαστομερές).
 • Είναι ευαίσθητα υλικά που φθείρονται ευκολότερα από πολλά άλλα (σκισίματα, τσακίσματα, αποκοπή μικρών τεμαχίων)

 Πως φροντίζουμε τα sex toys από Softskin, SkinLike, Cyberskin;

 • Επειδή είναι πολύ πορώδη υλικά, χρειάζεται προσεχτικό πλύσιμο με σαπούνι σώματος ή χεριών και καθαρισμός με ειδικό καθαριστικό ερωτικών παιχνιδιών, πριν την πρώτη χρήση και μετά από κάθε χρήση.
 • Επειδή είναι πολύ πορώδη υλικά, από πολλούς συνιστάται η επικάλυψη του ερωτικού παιχνιδιού με προφυλακτικό κατά την χρήση του, ειδικά αν υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί από περισσότερους του ενός ανθρώπους.
 • Καλό είναι πριν την αποθήκευση του παιχνιδιού να γίνεται επάλειψή του με ειδική ανανεωτική πούδρα που οπωσδήποτε δεν πρέπει να περιέχει φυσικό ταλκ που θεωρείται επικίνδυνο για την υγεία. Ο σκοπός είναι να διατηρείται το παιχνίδι μαλακό και στην αρχική του κατάσταση.
 • Αποθήκευση του παιχνιδιού μόνου του σε δική του σακούλα από βαμβάκι, ή λινό, ή μετάξι. Αν έλθουν σε επαφή διάφορα παιχνίδια από αυτό το υλικό είναι πολύ πιθανό να γίνουν μεταξύ τους χημικές αντιδράσεις που είτε θα μεταφέρουν χρώμα από το ένα στο άλλο, είτε θα λειώσουν!!! (κυριολεκτικά…).

ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΜΗ  Ή ΥΠΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Sex toys από Ξύλο

Είναι το πρώτο υλικό που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος στην πορεία της ιστορικής και πολιτισμικής του εξέλιξης, από τις προϊστορικές ακόμα εποχές, για να φτιάξει εργαλεία, οικιακά σκεύη, όπλα, κοσμήματα, αλλά και ερωτικά παιχνίδια (sex toys). Είναι υλικό ευκολότατο στην επεξεργασία, φθηνό, άφθονο στη φύση, προσιτό σε όλους.

Όμως είναι υλικό πολύ ακατάλληλο για την κατασκευή σύγχρονων ερωτικών παιχνιδιών, είτε χωρίς δόνηση είτε με δόνηση, λόγω των πολλών του μειονεκτημάτων, μερικά από τα οποία είναι τα ακόλουθα:

 • Είναι υλικό πολύ πορώδες. Επομένως προσροφά σωματικά υγρά και μικρόβια, δεν καθαρίζεται εύκολα και δεν αποστειρώνεται ικανοποιητικά, άσχετα με το αντισηπτικό υγρό που θα χρησιμοποιηθεί. Το οποιοδήποτε καλό βερνίκωμα δεν λύνει οριστικά αυτά τα προβλήματα.
 • Είναι υλικό σκληρό που δεν προσαρμόζεται στις καμπύλες των σωματικών κοιλοτήτων στις οποίες διεισδύει (αιδοίο-κόλπος, πρωκτός-ορθό), επομένως μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
 • Όσο καλή λείανση της επιφάνειας του ερωτικού παιχνιδιού και να γίνει, αυτή εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερο βαθμό τραχύτητας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο υλικό, επομένως ασχέτως είδους λιπαντικού δεν γλιστράει ικανοποιητικά.
 • Είναι υλικό που η επιφάνειά του τραυματίζεται εύκολα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακίδες, ρωγμές και προεξοχές. Έτσι το παιχνίδι γίνεται πολλές φορές κοφτερό με κίνδυνο να προκαλέσει τραυματισμούς στους βλεννογόνους των σωματικών κοιλοτήτων όπου διεισδύει.

Μοναδική αποδεκτή στην εποχή μας χρήση του ξύλου, στο χώρο των ερωτικών παιχνιδιών, είναι η κατασκευή ραβδιών και άλλων πλατιών κατασκευών τύπου pedal, για ραβδισμό, μαστίγωμα και πρόκληση πόνου σε εξωτερικές επιφάνειες του σώματος.

Sex toys από Κόκκαλο Κοινό και Ελεφαντόδοντο

Είναι το δεύτερο πιο συνηθισμένο υλικό που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος από τις προϊστορικές εποχές για να φτιάξει εργαλεία, οικιακά σκεύη, όπλα, κοσμήματα, ερωτικά παιχνίδια (sex toys). Είναι υλικό εύκολο στην επεξεργασία, φθηνό, άφθονο στη φύση, προσιτό σε όλους.

Είναι ενδιαφέρον ότι στην βικτωριανή εποχή, στην Αγγλία, κάποιες εύπορες οικογένειες κατείχαν ερωτικά παιχνίδια χωρίς δόνηση (dildo) φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο, μετά από ειδική παραγγελία σε εξειδικευμένους τεχνίτες, τα οποία ήταν πολύ μεγάλης χρηματικής αξίας. Αυτά δεν είχαν σκοπό μόνο την ερωτική ηδονή και ικανοποίηση, αλλά αποτελούσαν μέσο επίδειξης πλούτου και μέσο κοινωνικής προβολής.

Το κοινό κόκκαλο και το ελεφαντόδοντο είναι υλικά ακατάλληλα για κατασκευή σύγχρονων ερωτικών παιχνιδιών για τους ίδιους λόγους που ισχύουν και για το ξύλο. Επιπλέον η χρήση ελεφαντόδοντου είναι πλέον παράνομη σε όλα σχεδόν τα μέρη του κόσμου και για οποιαδήποτε κατασκευή, με σκοπό να προστατευτεί το υπό εξαφάνιση είδος των ελεφάντων.

Sex toys από Λίθο (κυρίως μάρμαρο, ορυκτό κρύσταλλο και άλλα)

Είναι το τρίτο υλικό που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος από τις προϊστορικές εποχές για να κατασκευάσει εργαλεία, οικιακά σκεύη, όπλα, κοσμήματα και ερωτικά παιχνίδια (sex toys). Είναι υλικό πιο σπάνιο από τα προηγούμενα δύο στη φύση, όχι πολύ προσιτό και πολύ  πιο δύσκολο στην επεξεργασία.

Είναι υλικό που σπάνια χρησιμοποιείται για την κατασκευή σύγχρονων ερωτικών παιχνιδιών λόγω διάφορων μειονεκτημάτων όπως:

 • Είναι υλικό δύσκολο στην επεξεργασία του. Απαιτεί πολύωρη εργασία εξειδικευμένων τεχνιτών και επομένως τα παιχνίδια έχουν μεγάλο κόστος εργασίας. Επομένως τα τυχόν παραγόμενα ερωτικά παιχνίδια είναι συνήθως ακριβά και πιο δυσπρόσιτα στο ευρύ κοινό.
 • Μπορούν να φτιαχτούν μόνο παιχνίδια χωρίς δόνηση, αλλά δεν υπάρχει περιορισμός σε σχήματα και μεγέθη όταν πρέπει να φτιαχτούν παιχνίδια χωρίς δόνηση, είτε κολπικά είτε πρωκτικά.
 • Είναι υλικό σκληρό που δεν προσαρμόζεται στις καμπύλες των σωματικών κοιλοτήτων στις οποίες διεισδύει (αιδοίο-κόλπος, πρωκτός-ορθό), επομένως μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς.
 • Οι φθηνότεροι λίθοι είναι πιο πορώδεις και μόνον οι πιο ακριβές, σκληρές και δύσκολες στην επεξεργασία πέτρες είναι συμπαγείς και μη πορώδεις.
 • Με κτύπημα επάνω σε σκληρές επιφάνειες, ή πτώση σε σκληρό δάπεδο, μπορούν να αποσπαστούν  μικρότερα ή μεγαλύτερα κομμάτια από την επιφάνεια τους και τότε αυτή γίνεται ανώμαλη και ίσως κοφτερή.
 • Οι πιο πορώδεις λίθοι μπορούν να προσροφήσουν σωματικά υγρά και μικρόβια και δεν καθαρίζονται εύκολα με απλό νερό και σαπούνι.

Sex toys από Πολυβινυλοχλωρίδιο (Polyvinyl Chloride, PVC)

Είναι από τα πιο διαδεδομένα πλαστικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για την κατασκευή μεγάλου πλήθους προϊόντων για διάφορες χρήσεις. Υπάρχει σε δύο εκδοχές: το σκληρό ή δύσκαμπτο PVC και το μαλακό ή εύκαμπτο PVC.

Το μαλακό PVC περιέχει χημικές ενώσεις ως πλαστικοποιητές που του δίνουν τα μαλακά (ή πλαστικά) χαρακτηριστικά του. Οι ενώσεις αυτές είναι οι φθαλικοί εστέρες και οι δυσφαινόλη Α που θεωρούνται τοξικές από τους οργανισμούς υγείας σε Ευρώπη και Αμερική και τα πλαστικά που τις περιέχουν θεωρούνται ακατάλληλα για να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα και ανθρώπινους βλεννογόνους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα πλαστικά της κατηγορίας του μαλακού PVC να θεωρούνται ακατάλληλα για την κατασκευή είτε παιδικών παιχνιδιών, είτε ερωτικών παιχνιδιών. Όμως και το σκληρό PVC πλέον θεωρείται ανεπιθύμητο για αυτές τις χρήσεις έστω και αν δεν περιέχει πλαστικοποιητές.

Αποδεκτή στην εποχή μας χρήση του PVC , στο χώρο των ερωτικών παιχνιδιών, είναι η κατασκευή ραβδιών και άλλων πλατιών κατασκευών τύπου pedal, για ραβδισμό, μαστίγωμα και πρόκληση πόνου σε εξωτερικές επιφάνειες του σώματος. Όμως και πάλι υπάρχει η τάση να αποφεύγεται και για αυτές τις χρήσεις, κυρίως λόγω της γενικότερης κακής φήμης του υλικού και όχι για πραγματικούς λόγους προστασίας της υγείας.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Από όλα τα αναφερόμενα στο παρόν κείμενο γίνεται φανερό ότι το θέμα των υλικών κατασκευής ερωτικών παιχνιδιών (sex toys) έχει εξελιχθεί στην εποχή μας σε ένα σύνθετο ζήτημα, λόγω των πολλών εναλλακτικών επιλογών και λόγω των πολύ διαφορετικών ιδιοτήτων που έχουν τα υλικά αυτά. Με αυτό το δεδομένο γίνεται προφανές ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλέξει κάποια/κάποιος το κατάλληλο για αυτήν/αυτόν παιχνίδι, είναι η επίσκεψη σε ένα μεγάλο και σοβαρό κατάστημα ερωτικών ειδών (sex shop), όπου θα βρει πωλήτριες πλήρως και σε βάθος ενημερωμένες σχετικά με το κάθε παιχνίδι. Αυτές με υπομονή και γνώση μπορούν να απαντήσουν στα περισσότερα ερωτήματα τα σχετικά με τα παιχνίδια (υλικά κατασκευής, λειτουργίες, τρόπους καθαρισμού και συντήρησης) ώστε να καθοδηγήσουν τον αγοραστή προς την πλέον επιτυχημένη επιλογή, ανάλογα με τις εκάστοτε επιθυμίες και ανάγκες.

Πρωτότυπο κείμενο. Αναδημοσίευστε μόνο μετά από σχετική άδεια.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *